Kedi ve köpeklerde tırnak kesimi
Evet, kedi veya köpeğinizle aynı evi paylaşıyorsanız bu konuyu iyi bilmenizde fayda var yoksa mobilyalarınızın vay haline:). Köpekler genelikle dışarı çıktıkları için tırnakları pek uzamaya vakit bulamadan törpülenecek fakat evde yaşayan küçük ırk köpekler ve kediler için tırnaklarını kesmek şart olacaktır.
Tırnağın çok fazla anatomisinden ve işlevinden bahsetmek istemiyoruz. Basitçe anatomik olarak ölü kısım (Uç kısım) ve canlı kısım (Pembe kısım) (siyah tırnaklarda bunu görmek zordur kesmekte zordur oraya geleceğiz :)) olmak üzere ikiye ayrılır. İnsanların aksine kedi ve köpeklerde tırnakların önemli işlevi vardır. Tutunma, saldırı, denge, yemeklerini parçalamak gibi işlevleri vardır. Eğer kedi yada köpeğiniz dışarı çıkıyorsa tırnak kesmenizi önermiyoruz çünkü bu işlevsel görevleri yerine getirmekte zorlanacaktır.
Tırnak Nasıl Kesilir?
- Öncelikle tırnak kesmek için içinizde tereddüt olmamalıdır.
- Bazı hayvanlar iki kişi tarafından tutulmayı sevmezler ancak tırnak kesmek hem zor hem de dikkat gerektiren bir işlem olduğu için genel olarak iki kişi tarafından uygulanmalıdır.
- Hayvanınızın en keyifli anını yakalayın.(uyku sersemi , yemek sonrası , dikkati oyuncaklarda olduğu zaman)
- Kesinlikle onda travma yaratmayın gerekiyorsa her gün sadece bir tırnak kesin.
- Kedi ve köpekler için özel üretilmiş tırnak makaslarından birini kullanabilirsiniz.
- Pembe kısımın hemen önünden kesebilirsiniz. Canlı doku ile tırnak ölü dokusunu fark edemezseniz riske atmayınız. Veteriner Hekiminizden yardım alınız.
- Siyah tırnaklar genelde köpeklerde karşılaşılmaktadır. Köpeğiniz siyah tırnaklı ise Veteriner kliniğine her gidişinizde uç kısımlarından yavaş yavaş kesilmeli ve aşırı derecede uzamasının önüne geçilmelidir.
- Eğer ki canlı kısımdan keserseniz hayvanınızın canı yanacaktır ve kanama meydana gelecektir, temiz bir pamuk ya da havlu kağıtla sıkıca tampon yapınız. Kanamanın durmadığını fark ederseniz Veteriner hekiminize götürünüz.