Köpeklerde Kaprofaji (Dışkı yeme sorunu)
Aslında insanoğluna göre bu durum çoğunlukla iğrenç gelmektedir. Düşünsenize köpeğiniz dışkısını yiyor ve ardından size sevgi gösterilerin de bulunup sizi yalamaya çalışıyor. Ne kadar hoş bir tablo değil mi?
Hayır hayır kesinlikle hoş bir durum değil dediğinizi duyar gibiyiz. Ama bu durumu köpeklerin dünyasından incelemekte fayda olacaktır. Neden böyle şeyler yaparlar? En önemli sorumuz bu olması gerekir ve bu durumun üzerine giderek tedavimize de yön vermiş olacağız. Doğada anne köpekler yavrularını yaklaşık 3 haftaya kadar kendi temizler ve bu durum şu anlama gelir, yapılan idrar ve dışkılar anneler tarafından afiyetle temizlenir. Bunun altında yatan neden ortamın temiz tutulmak istenmesi ve vahşi doğada yavruların kalıntılarının bırakılmamak istenmemesidir. Yavrular da bazen anneyi taklit ederek dışkı yemeye başlar ve üzüm üzüme baka baka karardı fakat bu durum çoğunlukla yavrular anne sütünden kesildiklerinde sona erer. Bazen de bu durum alışkanlık olarak ilerleyen döneme aktarılır. Burada şu şekilde tedavimizi şekillendirebiliriz. Alışkanlık elde etmiş anne ve yavru köpek disiplinli şekilde eğitilebilir ve bir daha bu alışkanlıklarını tekrarlamaya bilirler.
1. Kesinlikle kaliteli mama kullanmak gerekmektedir. Vücut için gerekli maddelerin tam olarak alınabilmesi için.
2. Belirli saatlerde mama vermek ve yarım saat sonra dışarı çıkarmak. (her gün aynı saatlerde olması gerekmektedir) Öğün araları kesinlikle uzun olmamalıdır.
3. Dışarı da köpeğinizin çöp arar gibi sürekli kafasının yerde olmasını engellemek, kısa ve başının dik tutulmasını sağlanmalıdır.
4. Dışkı yaptıktan sonra ödülle ödüllendirilmelidir. (Bu ödül kesinlikle sadece dışkı yapıldıktan sonra verilmeli ve olumlu komutla yapılmalıdır. Kesinlik cezalandırma yapılmamalı özellikle yavru köpekler dışkının zararlı oluğunu anlayıp, sürekli dışkıyı ortadan kaldırmaya çalıştığı için yemeye çalışıcaktırlar. Dikkatli olmalısınız.)
5. Dışarı da dışkısını yaptığı anda poşetle onu ortadan kaldırmalısınız.
6. Kesinlikle yeteri kadar egzersiz yaptırılmalı ve bulunduğu ortam temiz bulundurulmalıdır. (Bu davranış bozukları ayrıca çok fazla köpek yetiştirilen yerlerde görülmektedir. Ortamı temizlemek için köpekler dışkılarını yerler. Köpeklerin bulundukları yerlerin temizlikleri önemlidir.)
7. Eğer bunlara rağmen hala dışı yeniliyorsa dışkı üzerine acı sos kullanabilirsiniz fakat buna gerek kalmayacaktır. Disiplinli olursanız 10 güne tamamen bu davranıştan uzaklaşacaklardır.
Gelelim diğer nedenleri araştırmaya, alışkanlıklar haricinde köpekler de çeşitli emilim problemleri, gıdanın tek tip olması, kalitesiz mama kullanımı, sindirim kanalında parazitlerin bulunması , vitamin mineral ve protein eksikleri gibi. Genel olarak gıdanın köpekler tarafına yetersiz olması veya sindirim kanalından iyi emilememesine bağlı olacak problemler köpeklerin dışkı yeme sorunları oluşturabilirler. Burada ise tedavi olarak;
1. Köpeğin paraziter uygulamaları mutlaka yaptırılmalıdır. Köpeklerin vücutlarında bulunan parazitler tüm besinlerin emilimi bozacaktırlar.
2. Kaliteli bir mama seçilmelidir.
3. Vitamin ve mineral yönünden köpeğinizi dışarıdan desteklemelisiniz.
4. Yararlı bakteriler kullanılmalıdır. (Probiyotiklerin kullanımı ve bununla birlikte gıda emilimini arttırmak amaçlanmalıdır.)
5. Ayrıca bazen köpekler kedi dışkılarını da yemek isteyecek tirler. Burada ki neden kedilerin protein yönünden zengin beslenmesi ve dışkılarında fazlaca protein bulunmasıdır. Köpeğiniz de protein açığı varsa buna yönelmesi güç olmayacaktır.
Bunların haricin de yetersiz egzersiz, yalnız ve kapalı alanda kalan köpeklerde bu tarz problemler görülebilmektedir. Kendi köpeğinize teşhisi koyup kendiniz tedavi edebilirsiniz. Burada en önemli sorun ana problemi bulmak, üzerine gitmek ve disiplinli olmaktır. Yok ben uğraşamam diyorsanız maddelerin hepsini uygulayabilirsiniz ve çok kısa sürede başarılı sonuçlar alacaksınız.