Kediler için gerekli malzemeler
Kliniklerde en çok sorulan sorulardan bir tanesi de ilk kez kedi bakacağız, kedimiz için neler almalıyız, onun için evimiz tehlikeli mi gibi sorulardır. Sizlere bu konuda yardımcı olmaya çalışacağız. Kediler için gerekli eşyaları iki grup altında inceleyeceğiz. İlk grubumuz olmazsa olmazlar olacak ikinci grubumuz ise olmaya bilir ancak olursa hiçte fena olmaz olacak. Sizlere olabildiğince sade ve sohbet havasında yazmaya çalışacağım;
1. OLMAZSA OLMAZLAR;
KEDİ MAMASI
Kediniz eğer genç bir kedi ve başka bir evden sahiplendiyseniz kullandığı mamaya bir süre devam edin severek yiyorsa da hiç vazgeçmenize gerek yok ancak mama kalitesine özen gösterilmeli ve kedinizin yaş, cinsiyet, kısırlık durumu ve ağırlığına göre değerlendirme yapınız.
Kediniz yavru ise kaliteli vitamin ve mineraller içeren özel kitten(yavru kedi) mamalardan kullanınız. Kediniz erişkin olana kadar güzel bir şekilde beslenmesi sağlanmalı, maması önünde bulunmalıdır. 6-7 aylık olduktan sonra günde iki porsiyon şekline geçilebilir.
Yaş mama hep sorulan sorular arasındadır, yaş mamaları çok fazla kullanmayınız. Belirli periyotlarda 15 gün gibi süre ile verebilirsiniz (inşallah hasta olmazlar ama oldukları zaman yaş mamaları çok kullanacağız bu yüzden yaş mamaya küstürmeyin). Soğuk olan ve dışarıda uzun süre bekleyen yaş mamaları kedinize vermeyin.
Ayrıca mama kabının yanında her zaman taze su bulundurmayı ihmal etmeyiniz.
Mama incelemesi ilerleyen zamanlarda yapılacaktır.
MAMA VE SU KABI
Mama ve su kapları yan yana olmalıdır. Hijyenik açıdan cam ve seramik kaplar tercih edilmeli altı kaydırmaz bir materyal ile daha güvenli ve dökülmeleri engellenmelidir. Mama ve su kabı kedinizin tuvalet kabından ayrı noktalarda hatta farklı odalarda olmalıdır.
KUM KABI VE KUM KÜREĞİ
Kediler genel olarak çok temiz hayvanlardır, sizlerle aynı evi paylaşırken hastalık ve oyun amacı dışında evinize zarar vermezler. Kum kapları açık ve kapalı iki formu vardır. Benim hekim görüşüm ve bir kedi sahibi olarak kapalı kum kabını tercih etmenizdir. Kediler iç güdüsel olarak kuma gideceklerdir bazen yavru kedilerde durum zor olsa da siz onlara yol gösterebilirsiniz, kum kapları en az 6-8 cm yükseklikte kum ile doldurunuz ve temizliğine özen gösteriniz. İlk başladığım cümle de kediler çok temiz hayvanlar demiştim eğer temiz kum kabı olmazsa o zaman dışarı yapabilirler.
Kum küreği ise çok ince delikli olmamasına özen gösteriniz.
KUM
Kum olmazsa olmazlardandır ve piyasalarda iki adet kum türevi vardır normal kumlar ve kristal kumlar olmak üzere ve çok fazla çeşitte kokulu, daha az pudralı, mikro kum gibi, kum için daha önce yazdığımız yazımızı okuyabilirsiniz.
TAŞIMA KUTUSU
Pet ürün satan mağazalarda ve kliniklerde çeşit çeşit taşıma kutuları vardır. Ancak kedinizin içinden kaçamayacağı, üzerine devrilerek onun sağlığını tehlikeye atmayacak ve büyüdüğü zaman da içine sığabilecek bir ürün seçmeniz daha faydalı olacaktır.
SAĞLIK HİZMETLERİ
Hem ev halkının hem de kedinizin sağlığı için paraziter uygulamaları ve aşı takibi için Veteriner hekiminizden randevu alınız ve gerekli bilgilendirme için destek isteyiniz. Daha önceki yazılarımızda kedilerde güncel aşı takvimini paylaştık.
2. OLMASA DA OLUR ANCAK OLURSA GÜZEL OLACAKLAR
TIRMALAMA TAHTASI
Aslında bu ürün hem size hem de kedinize bir hediye çünkü iç güdü sel olarak kediniz gerinme hareketi, tırnaklarını kısaltma isteği ile tırmalamaya ihtiyaç duyacaktır bunun için mobilyalarınızın kullanılmasını istemiyorsanız ona bir tırmalama tahtası alınız ve alışmasını bekleyiniz. Pet ürün mağazalarında çeşit çeşit ürünler vardır hoşunuza gideceğini düşündüğünüz bir ürünü alabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken tüylü materyallerden oluşan, kediniz tarafında yenebilme ihtimali olan ürünlerden uzak durmanız olacaktır.
BOYUN TASMASI
Yetişkin kediler çok sevmeseler de yavru kediler için bence gerekli çünkü hem meraklı ve hem de yaramazlar dır ve keşif amaçlı sürekli kaybolurlar ev içinde yerlerini tespit edebilmek amaçlı ucunda çan takılı tasmalar fayda sağlayacaktır. Yavru iken tasmaya alışan kedilere de künye yapılmasında fayda var olur da kaybolursa bir hayvan sever tarafından mutlu haber için aranabilirsiniz.
YATAK VE ÖZEL ALAN
Kediler genel olarak uyumayı çok severler, bir de rahat, sıcak ve ona ait bir bölge ise ondan güzeli yoktur bunun için rahat kumaştan olan bir yastık, bir sepet ile bir köşede ona yer yapabilirsiniz ancak unutmayınız ki ne kadar yaparsanız yapın sizin üzerinize gelip yatacaktır.
OYUNCAKLAR
Oyun oynamak her yavru canlının bir ihtiyacıdır ama tek başına olmaz sizin ve kedinizin seveceği bir oyuncak bulup oynamalısınız ki hem kediniz enerjisini atsın hem de aranızdaki sevgi ve enerji artacaktır. Dikkat etmeniz gereken nokta ise oyuncakların kedilerinize zararlı yanları olabilir tüylü, yutabilecek kadar küçük oyuncakları tercih etmeyiniz.
TARAMA VE TIRNAK BAKIM MALZEMELERİ
Kedinizi taramak onu küçük yaşlardan bu uygulamaya alıştırmak hem daha sakin yapacak hem de tüy kalitesi üzerine olumlu etkisi olacaktır. Özellikle uzun tüylü kedi ırklarında buna dikkat edilmelidir.
Tırnak kesme ve tırnak bakımı hakkında detaylı yazımızı diğer sayfada bulabilirsiniz.
MULTİ VİTAMİN VE ANTİ HAİRBALL PASTA
Kaliteli bir mama kullanıyorsanız ayrı olarak multi vitamin kullanmanıza gerek yoktur ancak hasta olan kedilerinizde veteriner hekiminizin tavsiyesi ile kullanabilirsiniz.
Anti Hairball daha çok uzun tüylü kedilerde, kendini çok yalayan kedilerde ve tüy kusan kedilerde kullanılması önerilmekte ve tüy tıkanmalarına engellemek, sindirim sistemini rahatlatmak amacı ile kullanılabilir. Ancak sağlık ürünü olduğu için Veteriner Hekiminize danışınız. İlerleyen dönemlerde multivitamin ve anti hairball konusunu detaylı şekilde inceleyeceğiz içerik olarak da ne kadar yararlı , zararlı etkileri var mı?, gerçekten lazım mı? gibi soruları değerlendireceğiz.
En kısa şekilde daha önce hiç kedi beslemeyen, evini kedi ile paylaşmayan biri için geçerli olan sorulara cevaplar verdik, detayları sorularınız için yorum yapabilir ya da bizlere mail atabilirsiniz. Size ve kedinize sağlıklı mutlu hayatlar dileriz.